Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Kde všude je nutné uvádět název a IČO příspěvkové organizace. Týká se to všech vnitřních účetních dokladů? Jestliže ano, kde pro tento požadavek najdu zákonnou oporu, nebo se jedná o "nepsané pravidlo"?

05.03.2013 20:12

Identifikační číslo se v drtivé většině případů uvádí proto, že se jedná (kromě názvu) o jednoznačnou identifikaci organizace. Většinou jde o Vámi zmíněné nepsané pravidlo. V každém případě bych IČ spolu s názvem uváděl na fakturách a účetních dokladech, ve vnitřních směrnicích a veškeré oficiální korespondenci. V případě, že by zřizovatel (například ve zřizovací listině) stanovil povinnost používat IČ na vybraných písemnostech, tak byste to samozřejmě museli respektovat. Z „běžné“ legislativy, která se týká příspěvkových organizací, vyplývá jednoznačná povinnost uvádět IČ na inventurním soupise, účetní závěrce a u plátců DPH na daňových dokladech:

§ 8 vyhlášky o inventarizaci (č. 270/2010 Sb.): inventurní soupis

§ 18 zákona o účetnictví: účetní závěrka

§ 29 zákona o dani z přidané hodnoty (č. 235/2004 Sb.): náležitosti daňového dokladu

 

Kontakt

Petr Sikora

petr-sikora@centrum.cz

Nedostali jste odpověď na zaslanou zprávu? Neváhejte ji poslat znovu! Dostávám velké množství zpráv, výjimečně se proto může stát, že některou nedopatřením přehlédnu, anebo je smazána například proto, že se dostala do spamu.

Vyhledávání

Vytvořeno službou Webnode