Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Řídicí kontrola u plateb prováděných okamžitě. Co měl řešit zákon, řeší metodika.

30.03.2026 09:42

Ministerstvo financí na svých webových stránkách odpovídá na otázku Jak je řešena řídicí kontrola po vzniku závazku u plateb prováděných okamžitě (např. e-shop, platba kartou)? následovně:

Podle zákona č. 231/2025 Sb., o řízení a kontrole veřejných financí podléhají (až na výjimky dle ustanovení § 14) všechny výdajové operace, bez ohledu na jejich výši, předběžné řídicí kontrole před schválením operace (ustanovení § 12). Předběžná kontrola před platbou se však provádí jen tehdy, pokud ji lze objektivně provést [ustanovení § 14 odst. 3 písm. b)], což neplatí právě v případě plateb prováděných okamžitě, jako jsou nákupy v e-shopech nebo platby platební kartou.

V těchto případech je nezbytné, aby byla řídicí kontrola dostatečně zajištěna již před vznikem závazku – např. schválením nákupu, objednávky nebo nastavením pravidel pro používání platební karty oprávněnou osobou (princip kontroly čtyř očí dle ustanovení § 7). Po uskutečnění platby je nutné provést následnou řídicí kontrolu (ustanovení § 15), přičemž se do této fáze řídicí kontroly lze zapojit rovněž hlavního účetního. Konkrétní postup musí být stanoven vnitřním předpisem organizace.

V odpovědi se říká, že předběžná kontrola před platbou (podle zákona o řízení a kontrole veřejných financí počínaje rokem 2027) se provádí jen tehdy, pokud ji lze objektivně provést. Tato odpověď je naprosto logická, avšak bohužel nemá oporu ve zmíněném zákoně. Ten v § 14 odst. 3 písm. b) říká, že provedení předběžné kontroly může být v odůvodněných případech nahrazeno provedením následné řídicí kontroly u výdajové operace, je-li nezbytné zabránit újmě. Takže to znamená, že pokud by se neprovedl nákup v maloobchodě hrazený např. platební kartou (nebo hotově), tak by došlo k újmě? To je poněkud přehnané, alespoň podle mého názoru. Škoda, že v zákoně o řízení a kontrole veřejných financí není výslovně uvedeno to, co Ministerstvo financí uvádí na svých webových stránkách.

Jelikož z objektivních důvodů skutečně nebude možné provádět předběžnou kontrolu u zmiňovaných operací před platbou (ale až po platbě), tak nezbývá příspěvkovým organizacím a dalším orgánům veřejné správy doporučit, aby vycházely z uvedené metodické informace MF.

 

Odkaz na text odpovědi na webu Ministerstva financí:

mf.gov.cz/cs/kontrola-a-regulace/rizeni-a-kontrola-verejnych-financi/casto-kladene-dotazy-faq/faq-ridici-kontrola/jak-je-resena-ridici-kontrola-po-vzniku-zavazku-u-63517

Kontakt

Petr Sikora

petr-sikora@centrum.cz

Nedostali jste odpověď na zaslanou zprávu? Neváhejte ji poslat znovu! Dostávám velké množství zpráv, výjimečně se proto může stát, že některou nedopatřením přehlédnu, anebo je smazána například proto, že se dostala do spamu.

Vyhledávání

Vytvořeno službou Webnode