<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" >
   <channel>
    <atom:link href="https://financnikontrola.webnode.cz/rss/tema.xml" rel="self" type="application/rss+xml" />
      <title><![CDATA[Téma - financnikontrola.webnode.cz]]></title>
      <link>https://financnikontrola.webnode.cz</link>
      <language>cs</language>
      <pubDate>Thu, 22 Oct 2026 15:24:00 +0100</pubDate>
      <lastBuildDate>Thu, 22 Oct 2026 15:24:00 +0100</lastBuildDate>
      <category><![CDATA[Téma]]></category>
      <docs>http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss</docs>
      <generator>Webnode</generator>
      <item>
         <title><![CDATA[Mohou kontrolní a finanční výbory obcí kontrolovat příspěvkové organizace?]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/mohou-kontrolni-a-financni-vybory-obci-kontrolovat-prispevkove-organizace/</link>
         <description><![CDATA[Menší obce a města zpravidla nemají na svých úřadech zaměstnance, kteří se zabývají výhradně veřejnosprávní kontrolou. Absenci profesionálních kontrolorů řeší různě, ale často zapojují do kontroly zřizovaných příspěvkových organizací (většinou se jedná&nbsp;o základní a mateřské školy) členy kontrolních nebo finančních výborů. Je to správné, umožňuje to legislativa? Odpověď není jednoznačná. Řekl bych, že to výslovně nezakazuje. Mám na mysli zákon o obcích, který také definuje pravomoci...]]></description>
         <pubDate>Thu, 22 Oct 2026 15:24:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/mohou-kontrolni-a-financni-vybory-obci-kontrolovat-prispevkove-organizace/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[Pracovní obuv – FKSP a daňové dopady]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/pracovni-obuv-fksp-a-danove-dopady/</link>
         <description><![CDATA[&nbsp;
&nbsp;
Právní rámec problematiky
&nbsp;
§ 33 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů
&nbsp;
Fond kulturních a sociálních potřeb
(3)&nbsp;Fond kulturních a sociálních potřeb je tvořen&nbsp;k zabezpečování kulturních, sociálních a dalších potřeb&nbsp;a je určen zaměstnancům v pracovním poměru
k příspěvkové organizaci, žákům středních odborných učilišť a učilišť, interním vědeckým aspirantům, důchodcům, kteří při prvém odchodu do starobního důchodu nebo...]]></description>
         <pubDate>Mon, 15 Sep 2025 19:00:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/pracovni-obuv-fksp-a-danove-dopady/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[Brýle z FKSP - je příspěvek osvobozen od daně?]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/bryle-z-fksp-je-prispevek-osvobozen-od-dane/</link>
         <description><![CDATA[10.09.2025 AKTUALIZOVÁNO
V souladu s rozpočtovými pravidly&nbsp;je možné z FKSP přispívat také na dioptrické brýle či čočky, jelikož se jedná o potřebu zaměstnance.
&nbsp;
Podle zákona o daních z příjmů je příspěvek z FKSP&nbsp;na plnění zdravotnického&nbsp;a obdobného&nbsp;charakteru&nbsp;&nbsp;osvobozen od daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. To znamená, že se nezdaní spolu spolu s platem za podmínek uvedených&nbsp;v § 6 odst. 9.
&nbsp;
(9) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v...]]></description>
         <pubDate>Sun, 16 Mar 2025 11:30:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/bryle-z-fksp-je-prispevek-osvobozen-od-dane/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[MF připravilo nové vymezení příjemců plnění z FKSP]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/mf-konecne-pripravilo-nove-vymezeni-prijemcu-plneni-z-fksp/</link>
         <description><![CDATA[Podle současného znění § 33 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, slouží FKSP k zabezpečování&nbsp;kulturních, sociálních a dalších potřeb&nbsp;
zaměstnanců v pracovním poměru k příspěvkové organizaci,
žáků středních odborných učilišť a učilišť,
interních vědeckých aspirantů a
důchodců, kteří při prvém odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně pracovali u příspěvkové organizace.
&nbsp;
Kromě výše uvedených "prioritních"...]]></description>
         <pubDate>Mon, 03 Jun 2024 13:13:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/mf-konecne-pripravilo-nove-vymezeni-prijemcu-plneni-z-fksp/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[Důchodci a produkty spoření na stáří ]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/duchodci-a-produkty-sporeni-na-stari/</link>
         <description><![CDATA[30.12.2024&nbsp; Aktualizováno
Důchodci, kteří pracovali v příspěvkové organizaci při prvém odchodu do důchodu (starobního nebo invalidního pro invaliditu třetího stupně) jsou podle rozpočtových pravidel při poskytování příspěvků a plnění z fondu kulturních a sociálních potřeb postaveni na roveň zaměstnancům v pracovním poměru. Jinými slovy, není možné důchodce vyloučit z poskytování benefitů, které jsou přiznány vnitřním předpisem, anebo jsou sjednány v rámci kolektivní smlouvy.
V roce 2024...]]></description>
         <pubDate>Sat, 27 Jan 2024 11:24:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/duchodci-a-produkty-sporeni-na-stari/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[Vyhodnocení ankety - Nejvhodnější den pro konání semináře]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/vyhodnoceni-ankety-nejvhodnejsi-den-pro-seminare/</link>
         <description><![CDATA[Na dotaz Který den je podle vás nejvhodnější pro pořádání seminářů? respondenti odpověděli následovně (uvádím počty odpovědí a v závorce procentní vyjádření):pondělí 92 (52 %)úterý 14 (8 %)středa 10 (6 %)čtvrtek 36 (20 %)pátek&nbsp;11 (6 %)sobota&nbsp; 6 (3 %)neděle 7 (4 %)Celkem odpovědělo 176 respondentů, kterým velmi děkuji za jejich vyjádření. Z uvedeného jednoznačně vyplývá, že nejoblíbenějším dnem je pondělí a následuje čtvrtek. Na základě těchto poznatků se už delší dobu snažím, abych...]]></description>
         <pubDate>Thu, 12 Nov 2020 09:28:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/vyhodnoceni-ankety-nejvhodnejsi-den-pro-seminare/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[Důležité úkony v souvislosti se zřízením školské příspěvkové organizace]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/dulezite-ukony-v-souvislosti-se-zrizenim-skolske-prispevkove-organizace/</link>
         <description><![CDATA[K semináři Obec v roli zřizovatele - Brno 3. 6. 2019Vznik příspěvkové organizace (§ 27 odst. 9 zákona č. 250/2000 Sb.)Příspěvková organizace (dále jen "PO") vzniká dnem určeným v&nbsp;rozhodnutí zřizovatele (usnesení zastupitelstva). Nemusí jít o shodné datum s datem schválení příslušného usnesení.Zápis do rejstříku škol a školských zařízeníŽádost o zápis školy do rejstříku škol a školských zařízení pro následující školní rok se podává u krajského úřadu příslušného podle sídla právnické osoby,...]]></description>
         <pubDate>Thu, 06 Jun 2019 20:25:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/dulezite-ukony-v-souvislosti-se-zrizenim-skolske-prispevkove-organizace/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[Nulová zůstatková cena - ano či ne?]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/nulova-zustatkova-cena-ano-ci-ne/</link>
         <description><![CDATA[Během semináře o majetku v Praze 8. 4. 2019 jsem byl upozorněn, že zřizovatelé často vyžadují, aby používaný majetek měl nenulovou zůstatkovou cenu. Jak mne upozornila jedna účastnice, opírají se při tom o ustanovení bodu 6.1. ČÚS 708, které zní:Dlouhodobý majetek, včetně jeho technického zhodnocení, se odpisuje v&nbsp;průběhu jeho používání na základě odpisového plánu, a to po celou dobu jeho používání.Zasvěcený komentář k tomuto problému najdeme&nbsp;v publikaci Ing. Nejezchleba Účetnictví...]]></description>
         <pubDate>Wed, 10 Apr 2019 19:33:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/nulova-zustatkova-cena-ano-ci-ne/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA[Rozdílné definice technického zhodnocení]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/rozdilne-definice-technickeho-zhodnoceni/</link>
         <description><![CDATA[V průběhu semináře Kontrola použití dotací ... jsme narazili na otázku definice technického zhodnocení v příspěvkových organizacích. V této souvislosti upozorňuji, že definice platná pro nestátní neziskový sektor je jiná. Příspěvkové organizace posuzují každý dokončený zásah zhodnocující majetek samostatně. Naprotitomu zapsané spolky a obdobné právnické osoby posuzují tyto zásahy za celé účetní období. Definice platná pro příspěvkové organizace - vyhláška č. 410/2009 Sb.:§ 55(4) Technickým...]]></description>
         <pubDate>Thu, 08 Nov 2018 16:48:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/rozdilne-definice-technickeho-zhodnoceni/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
      <item>
         <title><![CDATA["Sebezaměstnávání" ředitelů]]></title>
         <link>https://financnikontrola.webnode.cz/news/sebezamestnavani-reditelu/</link>
         <description><![CDATA[&nbsp;
V průběhu semináře Obec v roli zřizovatele, který proběhl v Brně 5. 4. 2018, otevřely dvě účastnice velmi závažné téma, kterým je "sebezaměstnávání" ředitelů škol. Může ředitel například v souvislosti s dotačním projektem uzavřít dohodu o provedení práce sám se sebou, kdy se jednou podepíše za zaměstnavatele a jednou za zaměstnance?

Přiznám se, že jsem dosud k tomuto problému přistupoval až trestuhodně lehkovážně. Pro mne bylo (a v podstatě stále je) podstatné, zda je odměna oprávněná a...]]></description>
         <pubDate>Tue, 17 Apr 2018 19:50:00 +0100</pubDate>
         <guid isPermaLink="true">https://financnikontrola.webnode.cz/news/sebezamestnavani-reditelu/</guid>
         <category><![CDATA[Téma]]></category>
      </item>
   </channel>
</rss>